İksa Nedir?

İksa , inşaat halindeki ana yapının çökmesini önlemek için kullanılan geçici bir yapıdır. Genellikle inşaat çukur duvarlarını stabilize etmek, çukura su girmesini önlemek ve komşu binaları emniyete almak gerekir .

Shoring Nedir?

İksa , inşaat halindeki ana yapının çökmesini önlemek için kullanılan geçici bir yapıdır. Genellikle inşaat çukur duvarlarını stabilize etmek, çukura su girmesini önlemek ve komşu binaları emniyete almak gerekir .

Geçici önlemlerin nihai bina yapısı için de kullanılmasına karar vermek için bir başka önemli sorun daha vardır . Geoteknik talep nedeniyle diyafram duvarlar gibi masif ve maliyetli bir yöntemin zorunlu olması durumunda esasen gereklidir . Bu tip duvarlar , örneğin metro istasyonlarında veya yüksek binaların bodrum katlarında kalıcı duvarlar olarak kullanılabilir .


İnşaatta İksa Nedir ?

İksa , inşaat halindeki ana yapının çökmesini önlemek için kullanılan geçici biryapıdır. En yaygın olarak iksa desteği, inşaatın erken aşaması olan hafriyat sırasında gereklidir .

İksa Tanımı

İksa, İksa adı verilen onarımlar sırasında duvarların ve yapıların yanal mukavemetini desteklemek ve geliştirmek için yapılan geçici destek olarak tanımlanır .

İksa Çeşitleri

İnşaatta en yaygın iksa türleri şunlardır:

  1. Berlin Duvarları
  2. Sac Kazık Duvarlar
  3. Kesit Kazık Duvarlar
  4. Diyafram Duvarları

1. Sac Kazık İksa

Sac Kazık İksa

Palplanş duvarların uygulanması , aynı zamanda, daha hafif topraklardan yararlanacak olan çelik bölümlerin sürülebilirliğine de bağlıdır (kayalar yok). Bu özellikle kazıkların dikeyliği ile ilgili olarak geçerlidir. Yeraltı suyunun görünümü , bölümler arasındaki uzunlamasına derzlerin sıkı bir şekilde kaynaklanmasıyla kontrol edilebilir .

Palplanş duvarlar normalde temelin tamamlanmasından sonra çekilen geçici önlemlerdir ancak aynı zamanda kalıcı yapılar olarak da kullanılabilir , örneğin deniz ana duvarlarında veya köprü ayaklarında .

  • Palplanşların titreşimli veya darbeli çekiçlerle montajı .
  • İnşaat çukurunun kazılması .
  • Sac kazık kaynağı .
  • Ankrajların montajı ve gerdirilmesi .

2. Fore Kazık Duvarlar

Farklı tipte fore kazık duvar iksaları vardır,

  • Tek fore kazık duvarlar
  • Bitişik fore kazık duvarlar
  • Sekant fore kazık duvarlar

Geoteknik mühendisliği gereksinimlerine bağlı olarak fore kazık duvarların geri ankrajı yapılmalıdır. Nihai yapının bir kısmı : sekant fore kazıklı duvarlar (metro, Münih), tek fore kazıklı duvar ( şev istinat duvarı, Horrem )


a. Kesici Kazık İksa

Kesişen kazıklar genellikle , “takviyeli” olarak da adlandırılan ikincil ve “takviyesiz” veya birincil kazıklarla sürekli bir duvar oluşturmak için birbirine geçen iki kazık kombinasyonunun kesişmesiyle inşa edilir .

Kazıkların kurulumunu hizalama yerinde tutmak için daha önce bir kılavuz fasulye yapılır . Kesici kazık İksa esas olarak derin kazılarda kullanılır .

Kesici Kazık İksa

Bunda , birincil kazığa beton döküldükten sonra , beton tam oturmamışken geçici bir kasa çıkarılır. Bundan sonra, ağır kasa , bitişik kazıktaki taze betonu keserek araya giren kazık yerine monte edilir .

Bu işlem tamamlandığında ikincil kazıklar hemen çakılır . İkinci yığının çelik kasası daha sonra yerleştirilir ve sürekli bir duvar oluşturacak şekilde beton dökülür .

Secant Pies, açık kazı için yeterli alan olmadığında veya çok yakın olan mevcut bir yapı nedeniyle alanın sınırlı olduğu durumlarda en uygunudur . Ayrıca tasarımda komşu yapı dikkate alındığından bir ek yük düşünüldüğünde de kullanılır .

4. Diyafram Duvarı

  • Sürekli duvar
  • Çok sert iksa yapıları.
  • Ağır ve yüksek yatırım ekipmanı gerektirir.
  • Kalıcı yapının bir parçası olabilir.
Diyafram Duvarı

Diyafram duvar yerinde döküm betonarme duvardır . Destekleyici bentonit bulamacı kullanılarak kazı , güçlendirme ve döküm sırasında açmanın çökmesi önlenir .

Beton bulamacı , hendek duvarında içeriye doğru hidrolik kuvvetleri dengeleyen ve hendek içine su akışını engelleyen kalın tabakalar oluşturur . Polimerlerden yapılmış bulamaç da kullanılabilir .

Diyafram duvarların yapımında kullanılan makineler , aşağıdaki araçları kullanan en gelişmiş ve maliyetli inşaat ekipmanları arasındadır.

  • Hendek kesiciler
  • Diyafram duvar kepçesi

3. Bitişik Kazık İksa

Bitişik Kazık İksa

Bitişik veya Teğet Kazık iksa, her bir yığının başka bir yığına değen yüzleri ile yakından aralıklı olan bu tür kazıklardır . Kazık iksa türleri genellikle suyun önemli olmadığı veya su basıncının çok az olduğu durumlarda kullanılır .  

Bitişik kazık iksa esas olarak killi topraklarda etkilidir ve kuru granüler malzemeyi veya dolguları tutmak için kullanılabilir . Ancak su taşıyan taneli topraklarda kullanıldığında kazık boşluklarından su sızma olasılığı vardır .

Su geçirmez bir istinat duvarı oluşturmak için bu boşluklar doldurularak çözülebilir . Bu iksa, susuzlaştırma çalışmaları yapılmadan yüksek bir yeraltı suyu tablasında  kullanıma uygun değildir .

Bitişik kazık iksa konstrüksiyonu , kurulumdan önce sekant kazıklara çok benzer , bitişik duvarın yerinde kurulması için bir kılavuz olarak hizmet etmek üzere bir kılavuz kiriş inşa edilmelidir .

İnşaatta İksa Çeşitleri

Aşağıda ana dört tip iksa vardır,

  1. tırmıklı İksa
  2. Hidrolik İksa
  3. Kiriş ve Plaka İksa
  4. Toprak Çivileme İksa

1. Tırmıklı İksa

yapının desteklenecek yüzüne ve zemine bir veya birden fazla kereste kiriş yerleştirilerek inşa edilir . Sıralı iksa, tırmık duvarla 60 ila 70 derecelik bir açıyla buluşuyorsa daha etkilidir . Duvar plakaları genellikle destek alanını arttırmak için kullanılır .


2. Hidrolik İksa

Hidrolik iksa genellikle , hendek duvarlarına baskı yapana kadar dışa doğru pompalanan hidrolik pistonlar kullanılır . Bu piston normalde çelik levha veya kontrplak ile birleştirilir , ya 1-1/8″ kalınlığında kontrplak veya özel ağır fenland 7/8″ kalınlığındadır.

3. Kiriş ve Plaka İksa

Kiriş ve Plaka İksa
Kiriş ve Plaka

Kiriş ve Plaka çelik l I-kirişler önce zemine yerleştirilir ve ardından çelik plakalar aralarına kaydırılır . Ahşap kalaslarda kullanılan benzer bir yönteme asker bindirme denir.

Kullanılan hidrolik destek daha hızlı ve daha kolay olma eğilimindedir ; diğer yöntemler daha uzun süreli uygulamalar veya daha büyük kazılar için kullanılma eğilimindedir.

4. Toprak Çivileme İksa

Toprak Çivileme İksa
toprak çivileme

Zemin çivisi , bir kazı, toprak eğimleri veya istinat duvarlarının çelik takviye çubukları gibi takviyeli elemanlar eklenerek güçlendirildiği bir iksa yöntemidir . Topraktaki delik önceden delinmiş bir deliktir ve daha sonra yerine derzlenir veya aynı anda delinir ve derzlenir .

Bu elemanlar genellikle , herhangi bir aşağı çekme eylemine karşı daha iyi koruma sağlayan hafif bir aşağı eğimle yerleştirilir.

SSS:

İnşaatta İksa Nedir?

İksa , yapım aşamasındaki ana yapının çökmesini önlemek için kullanılan geçici bir yapıdır. Genellikle inşaat çukuru duvarlarını stabilize etmek, çukura su girmesini önlemek ve komşu binaları emniyete almak gerekir.

Hangi İksa Çeşitleri?

Temel olarak dört çeşit iksa vardır.
1. Tırmıklı İksa
2. Hidrolik İksa
3. Kiriş ve Plaka İksa
4. Zemin Çivileme İksa

İksa Yöntemleri

İnşaatta en yaygın iksa yöntemleri şunlardır:
1. Berlin Duvarları
2. Palplanş Duvarlar
3. Kesit Kazık Duvarlar
4. Diyafram Duvarlar

Neden kaynağa ihtiyacımız var?

İnşaatta iksa , tutulan toprağın devrilmesini ve nihayetinde bir projede aksiliğe neden olmasını önlemek için derin bir kazıyı desteklemek için esasen gereklidir . Destek gereksinimi, zeminin türüne ve kazı derinliğinin zemin seviyesinden en az 1,20 metrelik bir fark olması durumuna bağlıdır.

İksa Duvarı

Bir diyafram duvar veya iksa duvarı, yerinde betonarme duvar dökülür . Destekleyici bentonit bulamacı kullanılarak kazı, güçlendirme ve döküm sırasında hendeğin çökmesi engellenir . Beton bulamacı , hendek duvarında içeriye doğru hidrolik kuvvetleri dengeleyen ve hendek içine su akışını engelleyen kalın tabakalar oluşturur . Polimerlerden yapılmış bulamaç da kullanılabilir.

iksa

İksa , yapım aşamasındaki ana yapının çökmesini önlemek için kullanılan geçici bir yapıdır. Genellikle inşaat çukuru duvarlarını stabilize etmek, çukura su girmesini önlemek ve komşu binaları emniyete almak gerekir.